Einde handhavingsmoratorium per 1 januari 2025, tijd voor actie!
Op 6 september heeft het kabinet in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer aangegeven dat het handhavingsmoratorium op de kwalificatie van arbeidsrelaties per 1 januari 2025 wordt opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst weer op normale wijze gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Het is sinds 6 september ook niet meer mogelijk om een modelovereenkomst ter beoordeling voor te leggen. De Belastingdienst respecteert momenteel goedgekeurde modelovereenkomsten tot de vervaldatum van de goedkeuring. Het doel van deze verandering? Het herstellen van de balans op de arbeidsmarkt en het krachtiger aanpakken van schijnzelfstandigheid. Maar wat betekent dit voor u?
De stand van zaken
Het handhavingsmoratorium heeft gezorgd voor veel onzekerheid over arbeidsrelaties. Met de opheffing per 2025 wordt deze onzekerheid aangepakt, en komen er strengere regels voor het inhuren van zelfstandigen. Het kabinet wil zo een gelijk speelveld creëren tussen werkgevers en zelfstandigen, en schijnzelfstandigheid verminderen. Hoewel de Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (VBAR) nog in behandeling is, zet de overheid duidelijk stappen om arbeidsrelaties eerlijker en transparanter te maken.
Impact praktijk
Vanaf 1 januari 2025 treedt de Belastingdienst strenger op bij de controle van arbeidsrelaties. Als uit controles blijkt dat een zelfstandige eigenlijk in dienstbetrekking staat, kunnen correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes worden opgelegd, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2025. Voor kwaadwillende kan de correctie zelfs tot vijf jaar teruggaan. Voor 2025 geldt er echter een overgangsperiode, waarin de Belastingdienst coulant omgaat met vergrijpboetes, voor organisaties n die kunnen aantonen dat ze maatregelen nemen om schijnzelfstandigheid terug te dringen binnen hun organisatie. Er kunnen wel verzuimboetes worden opgelegd.
Tijd voor actie!
Nu het einde van het moratorium snel nadert, is het cruciaal om proactief te handelen. De Belastingdienst zal in de aanloop naar januari 2025 bedrijven bezoeken en boekenonderzoeken uitvoeren om te controleren of de fiscale regels goed worden toegepast. Daarom is dit hét moment om uw organisatie klaar te stomen. Weet u precies welke zelfstandigen u inhuurt en hoe deze relaties fiscaal beheerst worden?
Wat kunt u doen?
- Analyseer de huidige arbeidsrelaties binnen uw organisatie en identificeer mogelijke risico’s op schijnzelfstandigheid.
- Stel een concreet plan van aanpak op voor het naleven van de fiscale regels.
- Maak gebruik van tools, zoals de door Newtone ontwikkelde zzp-tool, om uw processen te optimaliseren.
Meer weten?
Wilt u zeker zijn dat u voorbereid bent? Ons team van loonheffingsadviseurs staat klaar om u te helpen met een risicoanalyse en een werkbaar plan van aanpak.
Neem gerust contact op met onze loonheffingenadviseurs Ilse Coorengel of Sana Mouna.
Wist u dat wij een boek hebben geschreven over de Wet Deregulering Arbeidsrelaties, waarbij wij ingaan op de ontwikkelingen bij het werken met ZZP’ers? Via onderstaande link kunt u het boek gratis downloaden.
Ook interessant
Gerelateerde Berichten
Blijf op de hoogte dankzij de inzichten van onze specialisten. Lees nieuws en blogs over ‘dienst’ die nieuwe invalshoeken bieden op actuele onderwerpen.