ESG-data verzamelen en concretiseren
Wat is ESG-data en hoe kan het mijn bedrijf helpen?
ESG-data omvat alle informatie die bedrijven verzamelen en rapporteren over hun milieu-impact, sociale impact en wijze van besturen. Het gaat om uiteenlopende metrieken, zoals CO₂-uitstoot, energieverbruik, diversiteit op de werkvloer, arbeidsomstandigheden en bedrijfsbestuur. Door deze data te integreren in uw besluitvorming, kunt u duurzaamheid versterken, voldoen aan regelgeving, en inspelen op investeerdersverwachtingen. Dit resulteert in betere financiële prestaties en een sterkere reputatie.
Hoe verzamel ik de juiste ESG-data?
ESG data heft veel invloed op uw onderneming en haar activiteiten. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe je ESG data concreet maakt en hoe je dit omzet naar bruikbare inzichten. Dat kan aan de hand van de volgende stappen:
1. Voer een materialiteitsanalyse uit
De materialiteitsanalyse helpt om ESG-aspecten te prioriteren die het meest relevant zijn voor uw stakeholders en de grootste impact hebben op uw bedrijf. Deze analyse geeft de relevante duurzaamheidsthema’s voor een organisatie weer. Hierbij is gekeken naar de thema’s die belangrijk zijn voor uw stakeholders en aan welke thema’s uw organisatie prioriteit geeft.
2. Verzamel nauwkeurige en relevante gegevens
Om consistente en betrouwbare ESG-data binnen de sector te waarborgen, gebruikt u het officiele standaarden zoals de Global Reporting Initiative (GRI), de Sustainability Accounting Standards Board (SASB) of de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).
3. Analyseer met data-analyses
Maak ESG-data bruikbaar door analytische tools in te zetten die trends, risico’s en kansen identificeren. Dit kan ook helpen om toekomstige prestaties en impact te voorspellen.
4. Integreer ESG in uw besluitvorming
Koppel ESG-metrieken aan de financiële prestaties door duurzaamheid KPI’s te verbinden met financiële resultaten. Het delen van concrete ESG-data met stakeholders verhoogt de transparantie, versterkt het vertrouwen, en geeft inzicht in de duurzame impact van uw initiatieven.
Door ESG-data om te zetten in bruikbare inzichten, kunt u uw bedrijfsdoelen en KPI’s voortdurend aanpassen aan veranderende regelgeving, verwachtingen en technologische ontwikkelingen.
Wat is een ESG-score en hoe bereken ik die?
Een ESG-score is een cijfermatige of lettermatige beoordeling die de prestaties van een bedrijf op het gebied van ESG aangeeft. De score geeft inzicht in de mate waarin een bedrijf ESG-gerelateerde risico’s en kansen beheert, waardoor stakeholders de duurzaamheid en ethiek van het bedrijf eenvoudig kunnen evalueren. De ESG-score wordt berekend op basis van zowel kwantitatieve als kwalitatieve gegevens over de milieuprestaties, sociale praktijken en bestuursstructuren van een bedrijf.
Veelgebruikte meetwaarden voor ESG-scores zijn onder andere CO₂-uitstoot, energie-efficiëntie, afvalbeheer en waterverbruik (milieu), diversiteit onder medewerkers, arbeidsrechten, gezondheid en veiligheid, maatschappelijke betrokkenheid (sociaal), diversiteit binnen het bestuur, beloningsbeleid, anti-corruptiemaatregelen en bedrijfsintegriteit (bestuur).
Wat is het effect van deze ESG-data op mijn bedrijf?
ESG-data kan aanzienlijke gevolgen hebben voor uw bedrijf, van financiële prestaties tot risicobeheer en relaties met stakeholders.
Regelgeving naleven
Door het bijhouden van ESG-data voldoet u aan de steeds strengere regelgeving, zoals de EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).
Betere investeerdersrelaties
Investeerders zijn steeds meer geïnteresseerd in bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Bedrijven die betrouwbare, gedetailleerde ESG-data bieden, hebben een grotere kans om investeringen aan te trekken. Bovendien zorgt het voor gunstige voorwaarden van leveranciers en andere partners in de waardeketen.
Werving en behoud van talent
Vooral jongere generaties geven prioriteit aan ethiek bij het kiezen van een werkgever. Door ESG-data te gebruiken om uw maatschappelijke en milieubetrokkenheid te tonen, kunt u talent aantrekken. Een positieve ESG-reputatie draagt bij aan hogere werknemerstevredenheid, lagere verloopcijfers en een meer gemotiveerd personeelsbestand.
Operationele efficiëntie en risicobeperking
ESG-data helpt om risico’s, zoals grondstoffenschaarste of veranderende regelgeving, te identificeren en proactief te beheersen. Onderzoek toont aan dat bedrijven die ESG-data effectief inzetten vaak betere financiële en milieuprestaties behalen, waardoor ze concurrentievoordelen kunnen verkrijgen.
Hoe Newtone u kan helpen bij uw ESG-reis
Het verzamelen en monitoren van ESG-data is belangrijker dan ooit. U zorgt ervoor dat uw bedrijf net een stapje voorloopt en zo kan anticiperen op veranderingen in de markt. Bovendien voldoet u aan internationale wetgeving.
Wacht niet langer en begin nu uw ESG-reis met Newtone!
Ons ESG-team staat klaar om uw bedrijf door de complexiteit van ESG-regelgeving te begeleiden en een effectieve strategie op maat te ontwikkelen. Met ons ESG Ready Pakket kunnen MKB-bedrijven ESG beter begrijpen en hun eigen, sector-specifieke strategie vormgeven. Het investeren in ESG vandaag is een investering in de toekomstbestendigheid en concurrentiekracht van uw bedrijf.
Ook interessant
Gerelateerde Berichten
Blijf op de hoogte dankzij de inzichten van onze specialisten. Lees nieuws en blogs over ‘dienst’ die nieuwe invalshoeken bieden op actuele onderwerpen.