Spring naar content

Heeft u een kredietovereenkomst? Let op de risico’s!

Vestiging Venlo inzichten

Veel ondernemingen hebben een kredietovereenkomst gesloten bij een bank. Onderdeel van deze kredietovereenkomst is de hoofdelijke aansprakelijkheid van de betrokken vennootschappen.

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid? Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat alle vennootschappen die partij zijn bij de overeenkomst aansprakelijk zijn voor de nakoming van de verplichtingen uit hoofde van diezelfde kredietovereenkomst. De belangrijkste verplichting binnen de kredietovereenkomst is de terugbetaling van de openstaande schuld aan de Bank. Iedere vennootschap heeft dus een zelfstandige verplichting om de totale schuld aan de Bank terug te betalen.

De (interne) gevolgen van hoofdelijke aansprakelijkheid

Veel ondernemers zijn zich bewust van de aansprakelijkheid jegens de bank, maar hoofdelijke aansprakelijkheid heeft ook interne gevolgen voor de vennootschappen onderling.

Een voorbeeld ter verduidelijking:

kredietovereenkomst

Stel, vennootschap B gaat failliet. De Bank zal op dat moment de zekerheden, zoals het pandrecht op de debiteuren van vennootschap B, uitwinnen om haar vordering voldaan te krijgen. Die uitwinning brengt uiteindelijk € 1 miljoen op voor de Bank en daarmee is zijn vordering voldaan.

Vervolgens kan de curator van vennootschap B in een aantal gevallen – volgens de wet en vaste rechtspraak –  hetzelfde bedrag van € 1 miljoen verhalen op vennootschap A. Bovendien treedt de curator in de rechten van de Bank, waardoor hij het pandrecht op de debiteuren en voorraad van de vennootschap A kan uitwinnen!

Hoofdelijke aansprakelijkheid en aansprakelijkheidsrisico’s bij faillissement

Het faillissement van één vennootschap binnen het concern kan overslaan naar de andere vennootschappen binnen het concern. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. De huidige structuur is namelijk opgezet om andere aansprakelijkheidsrisico’s te beperken. Een actie van de curator, zoals hiervoor genoemd, zou dit kunnen doorbreken.

Beperk risico’s met een concernfinancieringsovereenkomst

Gelukkig kan dit risico worden beperkt of zelfs helemaal worden uitgesloten, door duidelijke afspraken vast te leggen in een concernfinancieringsovereenkomst. In deze overeenkomst maken de vennootschappen zelf een verdeling van de risico’s. De Bank hoeft bij deze overeenkomst geen partij te zijn.  Daarnaast draagt dit bij aan het faillissement-proof maken van uw bedrijfsstructuur.

Heeft u vragen over hoofdelijke aansprakelijkheid?

De juridische afdeling van Newtone kan u helpen bij vragen over hoofdelijke aansprakelijkheid of bij het opstellen van een dergelijke overeenkomst. Neem in dat geval contact met ons op.

Onze adviseur staat voor u klaar in regio