Spring naar content

Hoe het gebruik van assessmenttools kan helpen bij het vinden van de juiste match!

Scenic image of the sun rising over the dutch landscape. Swans are swimming in the calm water of a pond while sheep are grazing in a meadow covered with dew.

Het vinden van de juiste mensen voor je vacatures kan uitdagend zijn. Om de kans op een duurzame match te vergroten, is het zinvol om een assessment in te zetten. Door de inzet van een assessment krijg je een objectief inzicht in iemands persoonlijkheid, drijfveren en het ontwikkelpotentieel van de potentiële medewerker, maar kan tevens ook het werkgedrag worden getoetst. In dit bericht lees je meer over de inzet van assessments en hoe dit jou als ondernemer kan helpen.

Wat meet een assessment?

Een assessment geeft inzicht in verschillende aspecten, zoals cognitieve capaciteiten, persoonlijkheid, drijfveren en ontwikkelpotentieel. Afhankelijk van het vraagstuk wordt bepaald op welke aspecten een assessment wordt ingezet. Zo meet cognitie het probleemoplossend vermogen van een persoon, terwijl drijfveren inzicht geven in wat iemand motiveert en waar iemand energie van krijgt.

Het doel van een assessment

Assessments kunnen ingezet worden voor verschillende doeleinden, waarvan inzet gedurende het wervings- en selectieproces een belangrijke is. Het komt in de praktijk regelmatig voor dat de keuze voor een nieuwe medewerker wordt gemaakt op basis van gevoel naar aanleiding van het cv, de motivatiebrief en een informeel gesprek. Een selectieassessment heeft echter als doel om een objectief beeld te verkrijgen van de potentiële medewerker en tevens te bepalen of er een duurzame match is tussen de potentiële medewerker en de functie en organisatie.

Voorkom een ‘bad hire’

Een snel en onzorgvuldig selectieproces kan leiden tot een ‘bad hire’. Een ‘bad hire’ is een medewerker die niet aan de verwachtingen van de organisatie voldoet. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een slechte culturele fit, een ondermaatse prestatie of een negatieve impact op het team. Als werkgever wil je dit uiteraard voorkomen, aangezien een ‘bad hire’ flink in de kosten kan lopen. Het werven, aannemen en onboarden van de juiste medewerkers is namelijk een kostbaar proces. Daarnaast kost het veel tijd voor de werkgever en kan het invloed hebben op de sfeer binnen een team of organisatie.

Toegevoegde waarde van een selectie assessment

Naast het voorkomen van een ‘bad hire’, heeft de inzet van een selectie assessment nog meer voordelen. De kans op een goede match wordt vergroot, doordat je inzicht krijgt in iemand zijn persoonlijkheid en drijfveren. Daarnaast helpt het organisaties om een objectieve en meer onderbouwde beslissing op het gebied van werving en selectie te nemen.

Ook de kandidaat kan voordelen ervaren voor de inzet van een selectie assessment. Zo draagt de uitvoering en bespreking van het selectie assessment bij aan de zelfkennis- en ontwikkeling van een kandidaat, waar ze in hun nieuwe functie direct mee aan de slag kunnen. Verder kunnen assessments ook bijdragen aan een transparant en eerlijk selectieproces.

De inzet van assessmenttools kan op verschillende manieren toegevoegde waarde hebben voor jouw onderneming. Wil je meer weten over de inzet van assessments? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseur HRM Danique Gruithuijzen:

 

Onze adviseur staat voor u klaar in regio