Spring naar content

Loondoorbetaling bij ziekte

Wanneer een werknemer de bedongen arbeid niet kan verrichten in verband met ongeschiktheid wegens ziekte, zwangerschap of bevalling, bestaat er voor de werknemer recht op loondoorbetaling. In dit artikel meer over de hoogte, duur en mogelijkheid tot het opschorten/stopzetten van de loondoorbetaling. 

Hoogte loondoorbetaling

Wanneer een werknemer de bedongen arbeid niet kan verrichten in verband met ongeschiktheid wegens ziekte, zwangerschap of bevalling, bestaat er voor de werknemer recht op loondoorbetaling. Deze loondoorbetaling bedraagt 70% van het loon. Aan deze loondoorbetaling is echter een ondergrens gekoppeld: tijdens het eerste ziektejaar bestaat er minimaal recht op het voor de werknemer geldende wettelijke minimumloon. Tevens geldt er een bovengrens: de werkgever dient 70% van maximaal het maximum dagloon te voldoen.

Veel CAO’s schrijven echter een hogere loondoorbetaling voor.

Indien een werknemer ziek is wegens orgaandonatie, zwangerschap of bevalling, dan bestaat er recht op 100% van het salaris. De werkgever krijgt de loondoorbetaling in deze gevallen ‘’vergoed’’ van het UWV middels een Ziektewetuitkering.

Ook in andere gevallen kan een werkgever compensatie krijgen vanuit het UWV voor de loondoorbetaling bij ziekte. Dit geldt wanneer een werknemer onder de zogenaamde ‘’no-riskpolis’’ valt. Werkgever ontvangt van het UWV dan een Ziektewetuitkering ter compensatie.

Overeengekomen kan worden dat de werknemer tijdens de eerste twee dagen van ziekte geen recht op loon heeft, de zogenaamde ‘’wachtdagen’’.

Duur loondoorbetaling

Bij ziekte van een werknemer dient de werkgever maximaal 104 weken (twee jaren) het loon door te betalen.

Voor werknemers die doorgaans op minder dan vier dagen per week uitsluitend of nagenoeg uitsluitend diensten verrichten ten behoeve van het huishouden van een natuurlijk persoon bij wie hij in dienstbetrekking staat, geldt echter slechts een loondoorbetalingsverplichting van maximaal 6 weken.

Voor werknemers die de AOW-leeftijd hebben bereikt, geldt er een loondoorbetalingsverplichting van 13 weken. Met ingang van 1 juli aanstaande wordt deze termijn eveneens verkort naar 6 weken.

In het geval al snel duidelijk is dat de werknemer nooit meer kan werken, kan er een vervroegde IVA-uitkering worden aangevraagd. De loondoorbetaling van 104 weken blijft dan wel intact, echter mag de werkgever de IVA-uitkering in mindering brengen op de loonbetaling.

In sommige gevallen geldt er echter een langere loondoorbetalingsverplichting dan 104 weken. Dit is bijvoorbeeld het geval indien de WIA-aanvraag te laat wordt gedaan, dan wel wanneer er aan de werkgever een loonsanctie wordt opgelegd vanuit het UWV omdat werkgever te weinig aan re-integratie heeft gedaan.

Periodes van ziekte die elkaar opvolgen met minder dan 4 weken, worden samengeteld voor de berekening van de 104-weken-termijn.

Loondoorbetaling stopzetten/opschorten

Soms bestaat er voor de werknemer geen recht op loon bij ziekte. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de ziekte door opzet is veroorzaakt, de genezing wordt belemmerd of vertraagd, dan wel wanneer de werknemer zonder deugdelijke grond weigert passende arbeid te verrichten. De werkgever kan de loondoorbetaling dan stopzetten.

Daarnaast heeft de werkgever de mogelijkheid om te loon op te schorten wanneer de werknemer zich niet houdt aan de controlevoorschriften. Dit kan het geval zijn indien de werknemer niet op het spreekuur van de bedrijfsarts verschijnt.

Werkgever is bij het stopzetten of opschorten van de loondoorbetaling wel steeds verplicht de werknemer binnen een redelijke termijn de grond van de weigering of opschorting mee te delen. Een redelijke termijn houdt in dat de werkgever dit direct moet melden en niet mag wachten tot de loonbetaling.

Verzuimverzekering

Werkgevers kunnen zich voor de loondoorbetaling verzekeren middels een zogenaamde ziekteverzuimverzekering.

Kortom:

Al met al kan een zieke werknemer voor een behoorlijke kostenpost zorgen. Reden genoeg om een en ander omtrent ziekte en verzuim goed vast te leggen in de arbeidsovereenkomst dan wel personeelshandboek. Wij kunnen u daar behulpzaam bij zijn.

Daarnaast, mocht u vragen hebben over dit onderwerp, neem dan gerust contact op met mr. Kim Klaassens-Habets.

Over de Newtone Werkgeversdesk

Uw medewerkers zijn uw belangrijkste kapitaal. Daarom zijn wij vanuit de Newtone Werkgeversdesk dagelijks bezig met ieder vraagstuk op het gebied van in- en door- en uitstroom van personeel. Daarvoor hebben wij specialisten op het gebied van werving & selectie, HR-advies, arbeidsrecht, loonheffingen, salaris- en personeelsadministratie en collectief pensioen. Wij willen u daarbij altijd een stap voor zijn. Om u optimaal te kunnen ondersteunen met wat u nodig heeft voor uw bedrijfsvoering. Dat houdt dus in dat wij er zijn, voordat u ons nodig heeft. Lees hier meer over ons.