Spring naar content

“Vertrouwen is de basis van onze samenwerking.”

Groeien door ook andere wegen in te slaan: Van den Udenhout ontwikkelt zich van autodealer tot mobiliteitscentrum. Het Brabantse bedrijf ontwikkelt nieuwe concepten en is ook op het overnamepad. Directeur-eigenaar Kurt Verhees weet zich daarbij ondersteund door de adviseurs van Newtone.

Van den Udenhout klantverhaal

Naast het opmaken van jaarrekeningen en jaarverslagen, fiscaal advies, hulp bij bedrijfsovernames en advies voor mijn persoonlijke holding is Newtone bovenal een sparringpartner. Met een duidelijk advies ondersteunen de specialisten ons en zorgen ze voor zekerheid, zowel voor het bedrijf als ook mijn gezin.
Kurt Verhees DGA Van den Udenhout Groep

Groeien, pionieren en nieuwe kansen creëren

“Mobiliteit verandert en daar gaan wij in mee. Van autodealer worden we meer en meer een mobiliteitscentrum, met diverse oplossingen. Vooral de korte afstanden kunnen prima op de fiets worden afgelegd. En pakketbezorger of bijvoorbeeld een schilder die in een drukke, moeilijk bereikbare binnenstad moet zijn, ziet in een elektrische bakfiets een mooi alternatief.” Aan het woord is Kurt Verhees. Al meer dan twintig jaar werkzaam in de automotive; sinds 2011 als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van de Van den Udenhout Groep. Het bedrijf maakte in het begin van de coronaperiode een kleine dip mee, maar herpakte zich razendsnel en buitengewoon goed. Dit jaar bestaat het bedrijf 65 jaar; de zaken staan er uitstekend voor.

 

Nieuw concept

Op het moment dat we Kurt spreken, staat Van den Udenhout op het punt om weer een nieuwe dienst toe te voegen aan het toch al brede portfolio: Eager Cars. Met het concept biedt Van den Udenhout gebruikte auto’s met de zekerheid van nieuw én een buyback-garantie. Kurt legt uit: “Eager Cars is gestoeld op ons concept Eager Bikes. Online en in twee fysieke winkels bieden we nieuwe en tweedehands fietsen aan; elektrische en ook racefietsen en gravelbikes. Mét een buyback-garantie, zodat je eenvoudig kunt inruilen, met op ieder moment inzicht in de waarde van je fiets die je eerder bij Eager Bikes kocht.” Met gepaste trots: “Het concept is ontwikkeld door twee jonge, net afgestudeerde medewerkers. Ze kregen en krijgen de ruimte om te pionieren en ze doen het goed. De lessen van Eager Bikes nemen we mee naar Eager Cars, waarmee we dus ook een buyback-programma gaan aanbieden.”

 

Niet perse de grootste willen zijn

Pionieren en nieuwe kansen creëren, het past bij Van den Udenhout. Bij de start in 1957 was Van Den Udenhout het eerste autobedrijf met een koffiebar voor klanten; inmiddels heeft de nieuwste vestiging in Den Bosch zelfs een heuse ‘Huiskamer’, waar klanten terecht kunnen voor ontbijt of lunch. Het tekent ook de bourgondische inslag van het bedrijf. Kurt benoemt het bourgondische karakter zelfs als eerste, gevraagd naar de sterke, onderscheidende punten van Van den Udenhout. “Wij willen niet per se de grootste zijn, maar wel de gezelligste. Vanuit de gedachte dat een deal alleen geslaagd is als alle partijen tevreden zijn. Niet alleen wij, maar ook de klant”, licht hij toe. “Daarnaast vinden we het belangrijk dat onze eigen mensen het goed en gezellig bij ons hebben. We doen het met elkáár. De Brabantse gezelligheid en onze persoonlijke aanpak koesteren we.”

 

Van den Udenhout klantverhaal

 

“Het voelt bijna als familie”

Die persoonlijke aanpak ervaart Kurt Verhees ook bij Newtone. “Newtone is áltijd bereikbaar, staat dicht bij me en weet wat er speelt. Ik vind het een ontzettend fijne club mensen om mee samen te werken, het voelt bijna als familie. Ondernemend en oprecht betrokken, ook naar mij persoonlijk”, zo steekt Kurt de loftrompet. “Het vertrouwen is over en weer groot en dat is de basis van onze samenwerking. Hoewel ik me omringd en gesteund weet door een sterk directieteam en een zeer ervaren en betrokken RvC sta je als DGA in bepaalde situaties toch alleen. Op sommige momenten wil ik even kunnen ‘pingpongen’, zeker als gaat het om onderwerpen waar ik wat minder goed in thuis ben. Newtone neemt me dan mee op reis: er wordt op duidelijke wijze inzage gegeven in risico’s en kwetsbaarheden. Dat zorgt voor extra zekerheid, voor mijn bedrijf en ook voor mijn gezin.” Newtone biedt niet alleen diensten aan Van den Udenhout Groep, maar ook aan familie Verhees in privé. “Soms neem ik mijn zonen naar een gesprek”, vertelt Kurt. “Dat is leerzaam voor ze. Ik vind het vervolgens fijn te ervaren dat zij in zo’n gesprek serieus worden genomen. Al hun vragen worden zorgvuldig beantwoord. Dat is tekenend voor onze prettige relatie met Newtone.”

 

Overnamekandidaten

De samenwerking met Newtone startte in 2011 met advies en ondersteuning aan Kurt, die in dat jaar een meerderheid van de aandelen overnam. “Ik werd voorzien van financieel en fiscaal advies en de notaris* verzorgde onder meer de aandelenovereenkomst. Niet lang daarna stapte ik ook met het bedrijf over naar Newtone”, zo blikt hij terug. “Naast het opmaken van jaarrekeningen en jaarverslagen, fiscaal advies en advies voor mijn persoonlijke holding is het kantoor inmiddels bovenal een sparringpartner. Daarnaast zijn ze actief betrokken bij overnames. Van den Udenhout wil graag blijven groeien en Newtone onderzoekt of er mogelijke overnamekandidaten zijn. De overnamespecialisten helpen ons, door partijen op discrete wijze te benaderen en na te gaan of ze dezelfde taal spreken.”

 

Duurzaamheidsverslag

Ook als het gaat over het thema verduurzaming weet Kurt de weg naar Newtone te vinden. “Als autodealer zijn we in beginsel natuurlijk niet het meest duurzame bedrijf geweest. Er is echter een grote omslag gaande. In 2021 omvatte het aantal elektrische auto’s dat we verkochten al 30% en dat volume groeit snel. Daarnaast kijken we goed naar wat we als bedrijf zelf kunnen doen. Afvalscheiding, bewuster omgaan met verwarmen en koelen: dat deden we al. Nu onderzoeken we onder andere de mogelijkheden van zonnepanelen en alternatieve energiebronnen en investeren we in laadfaciliteiten. Al onze inspanningen zijn echter niet zichtbaar, we vertellen er nog niet over. Newtone gaf onlangs een presentatie over duurzaamheidsverslaggeving. Erg interessant en hier gaat Newtone ons dan ook bij helpen.”

*Newtone heeft een strategische alliantie met VDB Advocaten Notarissen.

Het vertrouwen is over en weer groot en dat is de basis van onze samenwerking.
Kurt Verhees DGA Van den Udenhout Groep

Hulp aan daklozen

Uit alles blijkt dat Kurt Verhees blij is met de samenwerking én het bovendien enorm naar zijn zin heeft in zijn bedrijf. “Het is gewoon nog steeds ontzettend leuk hier”, zo vat hij het samen. Waarop het gesprek op zijn vrijetijdsbesteding komt en Kurt iets persoonlijks deelt. Al jaren stapt hij om de week op vrijdagmiddag in de auto richting Den Haag, waar hij daklozen gaat zoeken. “Ik doe er veldwerk. Ik help met schone kleding, eten, een slaapzak of een nieuw tentje, soms de voeten verzorgen. Of soms alleen een luisterend oor. Om vervolgens ’s nachts rond twee uur weer thuis te komen. Waarom ik dat doe? Met mijn bedrijf steunen we goede doelen met financiële bijdragen, maar ik wil graag ook echte hulp bieden. Sommige mensen hebben gewoonweg pech in het leven. Het verschil tussen wel of geen dak boven je hoofd, dat hangt vaak van veel toevalligheden aan elkaar. Het kan zó snel de andere kant opgaan. Eenmaal op straat beland, is het leven keihard. Ik koos bewust voor Den Haag, waar niemand me kent en weet wat ik in het dagelijks leven doe. Het geeft een goed gevoel. ‘Wanneer je in staat bent om te delen – en dat ben ik, want we hebben het goed met ons gezin – dan moet je het hek om je huis niet hoger maken, maar je eettafel langer.’ Dat treffende spreekwoord hoorde ik van de vluchtelingen uit Oekraïne die ik sinds enkele maanden met mijn gezin opvang. Ze wonen in een stacaravan die we hiervoor aanschaften; we hebben de luxe van een grote tuin. We beschouwen elkaar nu als goede buren, die je helpt als dat nodig is. In Den Haag probeer ik daklozen van de straat te krijgen en dat is al een paar keer gelukt. Dat is een grotere overwinning dan welk zakelijk succes ook.”

 

Over Van den Udenhout

Autobedrijf Van den Udenhout bestaat 65 jaar in 2022. Van den Udenhout behoort tot ‘s lands grootste dealers van Volkswagen, Audi, Volkswagen Bedrijfswagens, SEAT, CUPRA en ŠKODA. Naast de verkoop en het onderhoud biedt Van den Udenhout autoverhuur, lease, schadeherstel, een Bedrijfswagen Inbouw Centrum (BIC) en een occasion centrum. Ook is het bedrijf actief op gebied van fietsen: elektrische fietsen en bakfietsen (Kalkhoff en Urban Arrow) en een platform met buyback-garantie op gebruikte racefietsen en mountainbikes. Het Brabantse bedrijf telt zeven vestigingen in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch (2), Oss, Boxtel, Veldhoven en Veghel. Er werken circa 500 mensen.

Kurt Verhees was privé al klant bij ons kantoor en stapte vervolgens ook met het bedrijf naar ons over. We gingen van start met de jaarrekening, maar al snel breidden onze diensten aan Van den Udenhout zich uit. Inmiddels omvat onze advisering en dienstverlening zowel de ‘onderkant’ als de ‘bovenkant’ van de structuur. We houden spiegels voor, gaan daarbij de lastige gesprekken niet uit de weg. Het contact is uitstekend, zowel met Kurt Verhees als ook met CFO Stijn van Laarhoven en de RvC. En leuk om te vermelden: ook onze eigen organisatie heeft een mobiliteitsvraag. We zijn dan ook trotse klant van Van den Udenhout, die een flink deel van het wagenpark verzorgt.
Edwin van Haare Partner / Directeur controlepraktijk Newtone

Services

Bij Newtone bieden we alle diensten onder één dak aan.