Spring naar content

Samenwonen en huwelijk

Gaat u samenwonen of heeft u trouwplannen? Gefeliciteerd! Naast alle leuke voorbereidingen heeft u ook een aantal financiële zaken te regelen.

Goede afspraken rondom samenwonen, huwelijk of geregistreerd partnerschap

Het begint met een overzicht van reeds opgebouwd (familie)vermogen, om vervolgens vast te leggen wat er met het vermogen gebeurt tijdens het huwelijk of samenwonen en in geval van calamiteiten. Onze Family Wealth-specialisten leggen uit wat de aandachtspunten zijn. Samen met onze juristen en notarissen helpen we je om zaken vooraf goed te regelen. We adviseren u over de verschillen tussen een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap dan wel huwelijk, helpen bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden en het inrichten van een testament/nalatenschapsplanning, (ook voor samengestelde gezinnen). Al deze diensten onder één dak: dat is handig.

Huwelijkse voorwaarden opstellen

Trouwen op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen? Als u trouwt, is volgens de Nederlandse wetgeving automatisch een beperkte gemeenschap van goederen van toepassing. Wilt u (privé)vermogen en bezittingen (of schulden) apart houden, dan kunt u huwelijkse voorwaarden opstellen. U maakt afspraken over de verdeling van de eigen woning, inkomen, privé- en gezamenlijk vermogen, een eigen bedrijf, het pensioen en eventuele erfenissen en schenkingen, voor als u ooit onverhoopt uit elkaar gaat. Het is heel belangrijk om de huwelijkse voorwaarden vast te leggen voordat u elkaar het ja-woord geeft. Soms is het verstandig om tijdens een huwelijk huwelijkse voorwaarden op te stellen, dan wel aan te passen. Dat is bijvoorbeeld aan de orde als u een eigen bedrijf start. Samen met onze juristen en notarissen helpen we u om alles zorgvuldig in kaart te brengen, de huwelijkse voorwaarden op te stellen én notarieel vast te leggen.

Voorwaarden voor geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. Zo is er net als bij een huwelijk automatisch een beperkte gemeenschap van goederen van toepassing. Wilt u goede afspraken maken over het verdelen van bezittingen, leg dan partnerschapsvoorwaarden vast. Hierin beschrijft u bijvoorbeeld welke bezittingen en schulden gezamenlijk en/of van ieder persoonlijk zijn en hoe alles verdeeld wordt als u ooit uit elkaar zou gaan. Het is belangrijk om de partnerschapsvoorwaarden vast te leggen voordat je samen verdergaat als geregistreerde partners. De voorwaarden kunnen weliswaar later worden opgesteld of worden aangepast, maar dat is een stuk ingewikkelder. Samen met onze juristen en notarissen helpen we u om alles zorgvuldig in kaart te brengen, de partnerschapsvoorwaarden op te stellen én notarieel vast te leggen. Dat alles onder één dak: handig!

Samenlevingscontract opstellen

Een samenlevingscontract is heel anders dan trouwen of een geregistreerd partnerschap. In een samenlevingscontract kunt u samen precies afspreken wat u wilt. Denk aan bijvoorbeeld afspraken over de verdeling van de kosten van de huishouding, gezamenlijk vermogen, afspraken over uw woning, de verdeling van pensioen, et cetera. Graag adviseren we u over de oplossing die het beste aansluit bij jullie situatie en helpen we u bij het opstellen en notarieel vastleggen van een samenlevingscontract.

Verblijvingsbeding in samenlevingscontract

Het verblijvingsbeding is een afspraak die u kunt vastleggen in het samenlevingscontract. Daarmee regelt u dat gezamenlijke bezittingen aan de ander toekomen als één van u overlijdt. Denk aan de gezamenlijke woning en inboedel. Let op: afspraken over privébezittingen – die dus niet van u gezamenlijk zijn – moet u vastleggen in een testament. Andersom kan het ook als u al een testament hebt opgesteld verstandig zijn om een samenlevingscontract met verblijvingsbeding op te stellen. Onze specialisteren adviseren u graag over de beste oplossing voor uw situatie en over fiscale gevolgen.

Testament: voorkom vervelende situaties

Als ondernemer dient u over een up-to-date  (levens)testament te beschikken. Dit is erg belangrijk in het kader van toenemende diversiteit in samenlevingsvormen en complexiteit van regelgeving. Een juist testament zorgt voor minder onenigheid binnen de familie en bespaart vaak veel geld.

Onze adviseur staat voor u klaar in regio