Spring naar content

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)

Tegemoetkoming energiekosten (TEK)

De overheid gaat energie-intensieve MKB-ondernemingen compenseren voor de gestegen energielasten middels de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK), die voor de periode november 2022 tot en met december 2023 gaat gelden. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt het energie-intensieve MKB meer adem om haar bedrijfsmodel duurzamer te maken.

Minimum verbruik en drempelprijs

De TEK-vergoeding is voor MKB-ondernemingen met maximaal 250 medewerkers die staan ingeschreven in het Nederlandse Handelsregister. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 12,5% van de omzet) een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit. De drempelprijs is vastgesteld op € 1,19 per kuub gas en € 0,35 per kilowattuur elektriciteit.

Openstelling tweede kwartaal 2023

Om een uitvoerbare regeling te kunnen maken, vanwege Europese staatssteunregels en de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie, kan openstelling van de TEK duren tot het tweede kwartaal van 2023. Een deel van de energie-intensieve MKB’ers zit nu al in acute problemen en heeft nog de winter van 2022/2023 te gaan. Daarom heeft het kabinet ook besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen.

Hoe wordt uw subsidiebedrag berekend?

De tegemoetkoming is 50% van de kostenstijging van het energieverbruik. De kostenstijging moet hoger zijn dan € 1,19/m³ gas en € 0,35/kWh elektriciteit. Dit wordt de drempelprijs genoemd. Hierbij gelden aanvullende voorwaarden, waaronder:

  • De subsidie is maximaal € 160.000, voor landbouwbedrijven geldt een maximum van € 62.000.
  • De subsidie is maximaal 50% van de totale energiekostenstijging (boven de drempelprijs).
  • Omdat deze tegemoetkoming onder de Europese staatssteunregels valt, wordt gekeken naar het totaalbedrag per onderneming, niet per energiecontract of per locatie.

RVO gaat de TEK-regeling uitvoeren in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Op de website rvo.nl is er voor ondernemers een ‘houd me op de hoogte pagina’ opengesteld. Na aanmelding krijgen MKB-ondernemers informatie over de inrichting en openstelling van de TEK.

Wij helpen u graag met het in orde maken van de aanvraag. Neem vooral contact op met Tim Koetsenruijter om de mogelijkheden te bespreken!

Bron: Rijksoverheid

Over de Koenen en Co Werkgeversdesk

Uw medewerkers zijn uw belangrijkste kapitaal. Daarom zijn wij vanuit de Koenen en Co Werkgeversdesk dagelijks bezig met ieder denkbaar vraagstuk op het gebied van personeel. Daarvoor hebben wij specialisten op het gebied van werving & selectie, HR-advies, arbeidsrecht, loonheffingen, salaris- en personeelsadministratie en collectief pensioen. Wij willen onze klanten daarbij altijd een stap voor zijn. Om ze optimaal te kunnen ondersteunen met wat ze nodig hebben voor hun bedrijfsvoering. Dat houdt dus in dat wij er zijn, voordat u ons nodig heeft.

Wij zijn er, voordat u ons nodig heeft.

Ook interessant

Gerelateerde berichten Berichten

Blijf op de hoogte dankzij de inzichten van onze specialisten. Lees nieuws en blogs over ‘dienst’ die nieuwe invalshoeken bieden op actuele onderwerpen.