Spring naar content

Workation: hier moet je als werkgever aan denken

Steeds meer medewerkers hebben een voorkeur voor het combineren van werk en vakantie, soms in Nederland en vooral ook op een mooie en inspirerende locatie in het buitenland. Dit noemen we een workation. Willen jouw medewerkers hier ook gebruik van maken? Overweeg je om een workation aan te bieden? In dit artikel lees je wat een workation inhoudt, waar je aan moet denken en wat de voor- en nadelen zijn. 

Meer weten over workation? Lees de volgende blogs:

Wat is een workation?

Workation is een flexibele vorm van werken waarbij de medewerker niet gebonden is aan een specifieke werklocatie. Dit kan zowel in het buitenland of dichterbij huis in Nederland zijn. Denk aan het zonnige Spanje waar je tussen het werken door even kan relaxen aan het strand, een mooie wandeling kan maken of kan afkoelen in de zee. Ook in de winter kan een workation interessant zijn. 

Rechten van jouw medewerker

Op basis van de Wet flexibel werken heeft jouw medewerker het recht om een verzoek te doen om ergens anders te werken dan de gebruikelijke werklocatie. Moet je dit als werkgever serieus overwegen? Jazeker! Een dergelijk verzoek afwijzen kan dan ook alleen met een schriftelijke onderbouwing. Als je een workation goedkeurt, zorg er dan voor dat je goede afspraken maakt en deze vastlegt. 

Voordelen van een workation voor werkgevers

Voor jou als werkgever kunnen er veel voordelen zitten aan het aanbieden of goedkeuren van een workation. Uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat medewerkers die gebruikmaken van een workation productiever zijn, minder stress ervaren, minder vaak een burn-out krijgen en een lager ziekteverzuim hebben. Daarnaast blijkt dat er een betere balans ontstaat tussen werk en privé. Voor de meeste medewerkers biedt het rust en ruimte om zelf de werkdag in te delen. Daarnaast kan bijvoorbeeld een goede wandeling stress verlagen.

Meerdere interessante voordelen dus. Maar werkt dit ook voor iedereen? Is het voor iedereen mogelijk om tijdens een workation werk en privé gescheiden te houden? Denk hier goed over na als je hierover afspraken gaat maken. 

Nadelen van een workation voor werkgevers

Naast voordelen zijn er ook een aantal nadelen. Zo is het van belang om de medewerker betrokken te houden binnen de organisatie. Hoe houd je iemand voldoende aangehaakt bij jouw organisatie als hij/zij voor meerdere maanden duizenden kilometers ver weg is? Dit kan lastiger zijn als er sprake is van een tijdsverschil. Om de samenwerking te faciliteren is het dan ook van belang om vooraf goede afspraken te maken over de bereikbaarheid en aanwezigheid. 

Wat als de medewerker ziek wordt tijdens een workation?

Helaas is het altijd mogelijk dat een medewerker ziek wordt, maar hoe controleer je dit als hij/zij niet aanwezig is in Nederland en hoe loopt het contact dan met de bedrijfsarts? Wanneer de medewerker voor een langere periode ziek is komen de gebruikelijke wettelijke re-integratieverplichtingen om de hoek kijken. Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de re-integratie, daarnaast zal de medewerker zich hier ook voor moeten inspannen. Het contact met de bedrijfsarts speelt hier een grote rol in. Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om online spreekuren met de bedrijfsarts in te plannen. Dit heeft wat ons betreft de voorkeur boven telefonisch contact.

Maar hoe zit het met het monitoren van de re-integratie werkzaamheden? Dit is niet altijd voor jou als werkgever zichtbaar, denk hier van te voren dus goed over na. De bedrijfsarts kan hier uiteraard ook in meedenken. 

Betekent een workation het opnemen van vakantiedagen?

Kiest jouw medewerker ervoor om vanaf zijn/haar workation-adres de volledige contractuele uren te werken? Dan is er uiteraard geen sprake van het opnemen van vakantie-uren. Hij/zij doet qua werk wat er verwacht wordt. Wil jouw medewerker wél vakantie-uren opnemen? Dan gaat dat via de gebruikelijke procedure voor wat betreft aanvraag en afschrijving van vakantie-uren. Stem dus vooraf goed met elkaar af wanneer er wel en niet wordt gewerkt zodat dit duidelijk is voor iedereen. Voor jou, de medewerker zelf en ook de collega’s. 

Wat is nog meer van belang?

Uit dit artikel blijkt dat het erg belangrijk is om vooraf goede en duidelijke afspraken te maken over een workation. Dan weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Denk hierbij ook aan een goede internetverbinding en een rustige werkplek met niet te veel afleiding. Door een workation aan te bieden kun je een interessante werkgever zijn voor bepaalde medewerkers. Maar overweeg wel of een workation past binnen de cultuur van jouw bedrijf.

Meer weten over een workation en de HR aspecten die hierbij komen kijken? Neem dan contact op met Joyce Trommelen of Chantal Goossens via 0416-330505.