Spring naar content

Auto/fiets van de zaak

Ontdek de fiscale regels voor auto’s en fietsen van de zaak. Onze adviseurs bij Newtone helpen u bij een helder beleid, voorkomen onverwachte naheffingen en zorgen voor tevredenheid bij uw medewerkers.

Auto/fiets van de zaak: welke fiscale regels zijn er voor werkgevers?

Een auto van de zaak is soms noodzakelijk, maar vaak ook een secundaire arbeidsvoorwaarde die wordt gezien als een bonus. Biedt u werknemers een auto (of een fiets) van de zaak aan, dan maakt u dat dus extra aantrekkelijk als werkgever. Wel zijn er de nodige fiscale regels van toepassing. De belastingadviseurs van Newtone leggen u uit waar u rekening mee moet houden en adviseren u over de mogelijkheden. We zorgen ervoor dat u geen onverwachte naheffingen krijgt. Zodat niet alleen uw medewerker, maar ook u blij bent met de auto of fiets van de zaak. 

Waarom fiscaal advies van Newtone bij regelingen rondom personeel?

 

  • Strategisch partner: Wij denken mee in hetgeen dat u wilt bereiken en geven aan waar u onderweg rekening mee moet houden.
  • Full-service dienstverlener: Wij helpen u bij al uw ondernemersvraagstukken, niet alleen op het gebied van belastingadvies.
  • Aantrekkelijk voor u en uw personeel: U wilt natuurlijk het beste voor de mensen die zich iedere dag inzetten voor uw bedrijf. Wij denken met u mee hoe we dit op aantrekkelijke wijze voor u en uw personeel kunnen realiseren.

 

Auto of een fiets van de zaak: ‘loon in natura’

Een auto of fiets van de zaak is aantrekkelijk, maar werkgever en werknemer moeten wel rekening houden met belastingen. De waarde van het privégebruik wordt namelijk gezien als loon. Als werkgever moet u dan ook loonheffingen inhouden. Onze belastingadviseurs lichten het graag toe.

Privégebruik auto van de zaak

Privégebruik van de auto van de zaak is tot 500 kilometer onbelast. Meer gereden kilometers tellen als privégebruik; er moet dan bijtelling worden betaald. Gebruikt de werknemer de auto van de zaak alleen voor zakelijke ritten, dan vervalt de bijtelling. Dit moet wel worden aangetoond en dat vraagt om een zorgvuldige rittenadministratie. Zonder rittenregistratie wordt er sowieso bijtelling in rekening gebracht. Goed te weten: woon-werk-kilometers worden voor de bijtelling als zakelijk gebruik beschouwd.

Bijtelling auto van de zaak

Rijdt een werknemer meer dan 500 kilometer per jaar privé in de auto van de zaak, dan moet hij of zij bijtelling betalen. De hoogte is afhankelijk van de nieuwwaarde en de leeftijd van de auto. Voor de meeste auto’s geldt een bijtellingspercentage van 22% over de cataloguswaarde; de bijtelling van onder meer elektrische auto’s is lager. Het aantal gereden kilometers doet voor de Belastingdienst niet ter zake, dus een rittenadministratie hoeft de werknemer niet te overleggen. Wel kunt u er als werkgever voor kiezen om een maximaal aantal privékilometers vast te leggen in het contract. In dat geval kan een rittenadministratie wel zinvol zijn. Ook kunt u als werkgever een eigen bijdrage van de werknemer vragen. Hij of zij betaalt dan een deel voor het privégebruik van de auto. De eigen bijdrage mag nooit hoger zijn dan de totale bijtelling en wordt verrekend met de bijtelling. Hoe dat precies zit, leggen onze belastingadviseurs graag uit.

Belasting fiets van de zaak

De fiets van de zaak mag privé onbeperkt gebruikt worden. Een rittenadministratie is dus niet nodig! Wel heeft u voordeel van het privégebruik. De Belastingdienst beschouwt een fiets van de zaak als extra loon (loon in natura) en heft daarom loonbelasting over het voordeel. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs per jaar. Als werkgever telt u dat bedrag op bij het salaris, waarover de werknemer vervolgens belasting betaalt. U kunt er echter voor kiezen om de bijtelling voor uw fietsende personeel te vergoeden om zo het fietsen optimaal te stimuleren.

Auto van de zaak en inkomstenbelasting

Wie de auto van de zaak ook privé gebruikt, krijgt bij meer dan 500 privékilometers per jaar een bijtelling. Die bijtelling wordt verrekend in de aangifte inkomstenbelasting. Als werkgever moet u deze loonbelasting op het salaris inhouden. In de inkomstenbelasting is er ook de optie om de zakelijke ritten die u in een privéauto rijdt te verrekenen door ze als kosten op te voeren. Deze kilometers moeten dan ook worden verantwoord met een rittenadministratie.

BTW aftrekbaar bij zakelijk gebruik auto

Als een auto uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, is de btw van alle kosten die betrekking hebben op de auto aftrekbaar (dus aanschaf, onderhoud en jaarlijkse afschrijving). De aanschafwaarde mag in dit geval op de balans van de onderneming worden gezet. Koopt (of lease) u een auto die u zakelijk en ook privé wilt gebruiken, dan moet u kiezen of u de auto tot het bedrijfsvermogen of het privévermogen rekent. Dit is van belang voor de btw-aftrek bij aanschaf, maar heeft ook gevolgen als u de auto weer wilt verkopen. Hoe dit zit, waar u op moet letten en welke keuze in uw situatie fiscaal het meest gunstig is, leggen onze belastingadviseurs u graag uit.

BTW aftrekbaar bij een lease-auto van de zaak?

Of de btw van een leaseauto aftrekbaar is, hangt af van de leaseconstructie. Kiest u voor operational lease, dan blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. In dat geval kan de btw niet op de balans van uw bedrijf worden gezet. Kiest u voor financial lease, dan staat de auto wel op uw naam en kunt u deze dus opnemen op de balans.

Onze vakspecialist staat voor u klaar in regio