Spring naar content

Vermogensoverdracht ondernemer

Bij de overdracht van een familiebedrijf spelen niet alleen zakelijke aspecten een rol, maar ook emotionele en familiaire belangen. Bij Newtone begrijpen we dit dynamische samenspel als geen ander. Onze experts bieden begeleiding van A tot Z, waarbij we zowel de zakelijke als persoonlijke aspecten van de bedrijfsoverdracht in ogenschouw nemen.

Vermorgensoverdracht (bij leven) vanuit alle invalshoeken belicht

Wilt u vermogen overdragen, nu of in de toekomst? Vermogensoverdracht van familie- en/of ondernemingsvermogen vraagt tijd en specialistische kennis. Onze estate planning specialisten brengen graag in kaart welke opties er zijn. We beschikken over een multidisciplinair team, dat uw persoonlijke situatie vanuit alle invalshoeken belicht. Van fiscalist tot notaris: one-stop-service. We helpen u graag met een compleet en betrouwbaar advies, zodat u zich kunt blijven focussen op de zaken waar u goed in bent.

Vermogensoverdracht bij leven: optimaal advies

 

  • Helder inzicht in alle mogelijkheden en financiële en fiscale gevolgen van vermogensoverdracht.
  • Familievermogen optimaal begeleid dankzij een multidisciplinaire dienstverlening.
  • Fiscale regelingen rond vermogensoverdracht kunnen veel financieel voordeel opleveren.
  • Estate planners, fiscalisten en ook notarissen en advocaten onder één dak.

Met de warme hand vermogen overdragen

Vermogen overdragen bij leven oftewel met de ‘warme hand’ is natuurlijk leuker dan het nalaten van vermogen. Het schenken van vermogen aan de volgende generatie kan een flink bedrag aan toekomstige erfbelasting besparen en mogelijk ook tot minder vermogensbelasting leiden. Graag begeleiden onze estate planning specialisten u hierbij. We gaan na hoeveel vermogen u kunt overdragen zonder later zelf iets tekort te komen. Er zijn allerlei manieren van vermogensoverdracht. Gaat het om geld of een schenking op papier? Of is een familiefonds misschien een interessante oplossing? Wilt u bepaalde voorwaarden verbinden aan een schenking? Op basis van uw persoonlijke wensen en situatie stellen we een schenkingsplan op, in nauwe samenwerking met onze fiscalisten, accountants, juristen en notarissen. Zo bent u verzekerd van de juiste aanpak.

Vermogen overdragen in de Bedrijfsopvolgingsregeling

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR of BOF) is een belastingvrijstelling voor schenking van ondernemingsvermogen. De faciliteit is behoorlijk ruim, maar staat op dit moment wel onder druk. Versobering of zelfs afschaffing is in de toekomst niet uitgesloten. Vooralsnog kunt u de bedrijfsopvolgingsregeling toepassen, waarbij er uiteraard verschillende voorwaarden van toepassing zijn. Graag adviseren we u hoe u deze fiscale faciliteit optimaal benut. Samen met onze bedrijfs- en overnameadviseurs begeleiden we u bij het delicate proces van bedrijfsoverdracht.

Vermogensoverdracht door allocatie nieuwe projecten

Heeft u voldoende vermogen voor uw oude dag en doet zich een lucratieve investeringsmogelijkheid voor? Overweeg dan om de investering direct bij de volgende generatie te plaatsen. Zo voorkomt u dat er in de toekomst schenk- of erfbelasting verschuldigd is. Zit uw vermogen voornamelijk vast in beleggingsportefeuilles of vastgoed, maar wilt u graag vermogen overdragen bij leven? Door vermogen (anders) te spreiden kunt u een deel van uw vermogen schenken. Allocatie van vermogen vraagt om zeer specialistische kennis, die wij vanzelfsprekend in huis hebben. Graag geven we een helder inzicht in de mogelijkheden en fiscale en financiële gevolgen. Zodat u weloverwogen strategische beslissingen kunt nemen.

Generation skipping: vermogen overdragen naar je kleinkinderen

Een verdergaande vorm van vermogensoverdracht is generation skipping: direct nalaten aan de kleinkinderen. Ook wel een ‘erfenissprong’ genoemd. Een optie om serieus over na te denken als de kleinkinderen de financiële ondersteuning goed (en misschien beter dan de kinderen) kunnen gebruiken. Het kan in de toekomst veel erfbelasting besparen. We adviseren u graag over de mogelijkheden en vrijstellingen. En houden daarbij ook mogelijk bijkomende gevolgen tegen licht, net als de mogelijkheid van schenken van ‘bloot eigendom’ aan de kleinkinderen. Kortom: laat u goed adviseren over de voor- en nadelen van generation skipping.

Onze vakspecialist staat voor u klaar in regio