Spring naar content

Klant aan het woord: Sjoerd van Pijkeren van SPA Capital over Financial Advisory Services

Bij Newtone hechten wij veel waarde aan de ervaring van onze klanten. Daarom gaan wij geregeld met onze klanten in gesprek om onze dienstverlening te evalueren. Dit houdt ons scherp en stelt ons in staat onze dienstverlening te verbeteren. 

Recent spraken wij met Sjoerd van Pijkeren. Sjoerd deelt graag zijn ervaringen met de dienstverlening van Newtone:

Introductie

“Ik ben Sjoerd van Pijkeren, medeoprichter van en Investment director bij SPA Capital. SPA Capital is een no-nonsense participatiemaatschappij waarbij ondernemerschap voorop staat. SPA Capital staat haar deelnemingen bij met kennis, kunde, netwerk en ondernemers ervaring om gezamenlijk de (groei) ambities waar te maken. Vanuit de filosofie van gelijkwaardigheid in samenwerking participeert SPA Capital met een minderheidsbelang.”

Wat is jouw achtergrond?

“Na ruim 10 jaar actief te zijn geweest in de bancaire sector ben ik inmiddels ruim 6 jaar werkzaam in mijn huidige rol bij verschillende private equity fondsen. In de bancaire sector heb ik de kans gekregen bij veel ondernemingen ‘in de keuken’ te kijken en heb ik onder andere geleerd om kansen en risico’s te identificeren en te waarderen. Dit is waardevol bij het nemen van de juiste investeringsbeslissing. Samen met mijn team spreek ik dagelijks onze participanten en ondernemers over ontwikkelingen, hun uitdagingen en (groei-) ambities. Dat betreft niet alleen onze deelnemingen, maar ook targets en onze ondernemende financiers. Het dagdagelijks werken met gepassioneerde ondernemers in een dynamische omgeving doe ik met veel plezier en geeft mij elke dag nieuwe energie en uitdagingen.”

Wat is jouw ervaring met Newtone?

“Met Newtone werk ik nu al een aantal jaar met veel plezier samen waarbij zij zijn uitgegroeid tot onze vaste partner als het gaat om (fullscope) due diligence onderzoeken. Daarnaast zijn zij betrokken bij de dealmaking met praktisch advies, bijvoorbeeld ten aanzien van juridische aspecten omtrent de LOI of koopovereenkomst. Die samenwerking op beide gebieden bevalt erg goed.”

Wat vind jij onderscheidend in de aanpak van Newtone?

“Newtone heeft een due diligence aanpak waarbij zij alle aspecten combineren en invullen met hun eigen team van professionals gecoördineerd door één persoon en tevens vast aanspreekpunt. Dit werkt erg praktisch en scheelt ons veel werk en tijd. Bovendien krijgen wij één rapportage met daarin de gehele due diligence analyse. Dus zowel financieel en fiscaal, maar ook arbeidsrecht, pensioen, juridisch en IT. Soms vragen wij ook een analyse van het commercieel model, maar dat is een werkstroom die wij meestal zelf oppakken. Dat gaat immers over de kern van de onderneming.”

Hoe is de samenwerking in zo’n overname traject?

“Zoals ik al zei, heeft Newtone een totaalaanpak. Daarbij hebben wij altijd één vast aanspreekpunt, onze DD-captain. Dat werkt heel goed! Met hem (Freek Schepers) stemmen wij de voortgang voortdurend af. Dat start al in de LOI-fase. Zodra er in het DD een bevinding is die aanvullende aandacht vraagt, wordt dat meteen met ons besproken. Dan bepalen wij samen wat het meest efficiënt is. We kiezen er dan regelmatig voor om één van onze investment associates de diepte in te laten gaan qua analyse. De uitkomsten daarvan stemmen wij dan weer af met Newtone. Door deze samenwerking hebben wij zelf maximaal de tijd en aandacht voor de ondernemer, voor de toekomst. Bijvoorbeeld het opstellen van een financieringsmemorandum en het vormgeven van een gezamenlijke visie op de ondernemingsstrategie. Het is fijn om te kunnen vertrouwen op Newtone dat zij het DD-proces bewaken en afronden binnen de tijdlijnen. Tot slot en niet onbelangrijk: een goede prijs-kwaliteitsverhouding!”

Tot slot: wat is jouw visie op de (huidige) markt?

“De huidige markt laat zich lastig voorspellen. Als gevolg van de instabiele economische omstandigheden en een oplopende rente is de markt de laatste maanden wat afgekoeld. Dat maakt dat ook wij wat terughoudend zijn als het gaat om participaties in hoog conjunctuurgevoelige en kapitaalsintensieve bedrijven. Keerzijde is dat er in Nederland nog steeds ontzettend veel mooie MKB-bedrijven zijn die Private Equity steeds beter weten te vinden.”

Benieuwd naar de mogelijkheden voor úw onderneming?

Onze adviseurs beantwoorden graag al uw vragen of komen vrijblijvend bij u langs om de mogelijkheden te bespreken. Neem hiervoor contact op met Roy Joppen of Freek Schepers.

Over Newtone Financial Advisory Services

Uw onderneming vertegenwoordigt een bepaalde waarde. Of het nu gaat om een bedrijfsopvolging, overname, verkoop, financiering, investering of een groeistrategie: een duidelijke strategie en plan voor zowel de ‘harde’ kant (rendement, waarde) als ook de ‘zachte’ kant (ontwikkeling mensen en klantenbinding) vormt de basis voor een succesvol en gezond bedrijf. In zo’n geval is vertrouwd advies en de juiste partij die uw belangen nastreeft goud waard. Wij zien onszelf dan ook echt als een verlengstuk van uw onderneming; de vertrouwde partner waar u op kunt bouwen.

Lees meer over onze businessline Financial Advisory Services.