Spring naar content

Turnaround management bij dreigende continuïteitsproblemen

Het is belangrijk dat je tijdig ingrijpt wanneer je onderneming onder financiële druk komt te staan of diens marktpositie verslechtert. Er kan een herstructurering plaatsvinden en/of een vernieuwing binnen het bedrijf (bijvoorbeeld ten aanzien van het verdienmodel) om de onderneming te laten herleven. Dit noemen we ook wel turnaround management. In dit artikel vertellen we je meer over turnaround management en de signalen die wijzen op dreigende continuïteitsproblemen.

De belangrijkste elementen in het turnaround management proces bevatten het analyseren, plannen en implementeren van een strategisch plan om de onderneming te bevrijden van knelpunten, obstakels en risico’s. Het maakt gebruik van analyses en een planning om de reden(en) achter de verslechterende prestaties te identificeren en te corrigeren. Zo brengt turnaround management de onderneming in moeilijkheden terug naar een gezonde financiële positie

Signalen die wijzen op dreigende financiële druk

Er zijn een aantal signalen waaruit vroegtijdig kan blijken dat een onderneming onder financiële druk komt te staan. Beantwoord je één of meerdere van de volgende vragen met ”Ja”, dan is het raadzaam contact met ons op te nemen.

  • Is beslag gelegd door één of meerdere schuldeisers dan wel heb je een dreiging hiertoe ontvangen? Hetzelfde geldt voor een dreiging tot een faillissementsaanvraag.
  • Heb je de afgelopen 6 maanden een (substantiële) omzetdaling ervaren?
  • Ervaar je momenteel liquiditeitsdruk of verwacht je dat binnen afzienbare termijn?
  • Lopen de betalingstermijn van je debiteuren op en/of heb je zelf moeite om de betalingsafspraken met je leveranciers na te komen?
  • Lopen de betalingstermijn van je debiteuren op en/of heb je zelf moeite om de betalingsafspraken met je leveranciers na te komen?
  • Heb je momenteel een geschil met afnemers en/of leveranciers?
  • Heb je de afgelopen 6 maanden bij de Belastingdienst uitstel van betaling gevraagd en betalingsonmacht gemeld?

Inzicht in producten, kostprijs, winstmarge en rendement

Daarnaast is het raadzaam jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Heb je inzicht in welke producten/diensten je het meeste rendement opleveren?
  • Heb je inzichtelijk op welke wijze je kostprijs is opgebouwd/welke factoren hierin worden meegenomen?
  • Ben je in staat je brutowinstmarge in stand te houden?
  • Zijn de producten die je verkoopt en/of diensten die je levert nog toekomstbestendig na de coronacrisis?
  • Voldoe je aan de voorwaarden/convenanten/afspraken, zoals gesteld door jouw financier?
  • Voorzie je de komende 6 maanden problemen als gevolg van corona?

Bovenstaande triggers richten zich met name op de directe financiële situatie. Het spreekt voor zich dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Laat jouw onderneming daarom periodiek juridisch en financieel checken. Zo signaleer je mogelijke risico’s tijdig en begin je tijdig met turnaround management

Merk je aan de hand van het bovenstaande dat jouw onderneming financiële druk voelt? Of verwacht je financiële druk in de toekomst? De adviseurs van HLB Witlox Van den Boomen helpen je graag verder.

Ook interessant

Gerelateerde berichten Berichten

Blijf op de hoogte dankzij de inzichten van onze specialisten. Lees nieuws en blogs over ‘dienst’ die nieuwe invalshoeken bieden op actuele onderwerpen.