Spring naar content

Voorgestelde wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

De laatste tijd is er veel te doen geweest rondom de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). In de voorjaarsnota werd al duidelijk dat de regeling aangepast zou worden. De staatsecretaris van Financiën heeft in een kamerbrief meer duidelijkheid gegeven.

Wat houdt de bedrijfsopvolgingsregeling in?

Heeft u een onderneming en bent u van plan de onderneming over te dragen aan bijvoorbeeld uw kind? Dan krijgt u mogelijk te maken met schenkbelasting. Het kan hierbij voordelig zijn om gebruik te kunnen maken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR).

De schenkbelasting wordt berekend over het totale geschonken bedrijfsvermogen. Door gebruik te maken van de BOR is geschonken ondernemingsvermogen, tot afgerond € 1.2 miljoen, 100% vrijgesteld voor de schenkbelasting. Het restant is voor 83% vrijgesteld. Aan de toepassing van de BOR worden verschillende voorwaarden gesteld. Om gebruik te mogen maken van de BOR moet de schenker bijvoorbeeld minimaal 5 jaar in bezit zijn geweest van de aandelen c.q. de onderneming hebben gedreven. De begiftigde moet voor minimaal 5 jaar de onderneming voortzetten.

Daarnaast kan ook een faciliteit worden geclaimd voor de inkomstenbelasting. Door toepassing van deze (doorschuif)faciliteit kan de inkomstenbelastingclaim worden doorgeschoven naar de bedrijfsopvolger. Normaliter wordt deze direct afgerekend. Deze faciliteit wordt de doorschuifregeling (DSR) genoemd.

Voorgestelde wijzigingen

In een eerder geplaatst nieuwsitem over de Voorjaarsnota 2023 berichtten wij al over enkele voorgenomen wijzigingen van de DSR en de BOR. De voorgestelde wijzigingen zullen in de jaren 2024, 2025 en 2026 naar waarschijnlijkheid worden geïmplementeerd. In de kamerbrief van de staatssecretaris van Financiën is een concreter beeld gegeven van de beoogde wijzingen. Hieronder zullen wij een aantal van deze voorgestelde wijzigingen behandelen.

  • Kwalificatie beleggingsvermogen: vastgoed dat aan derden wordt verhuurd
    Allereerst stelt het kabinet voor om vanaf 1 januari 2024 verhuurde onroerende zaken aan derden standaard aan te merken als beleggingsvermogen voor de BOR en de DSR. Aangezien alleen ondernemingsvermogen kwalificeert voor beide regelingen, zal voor verhuurd onroerend goed in dat geval geen beroep kunnen worden gedaan op de faciliteiten.
  • Aanpassing vrijstelling BOR
    Vanaf 1 januari 2025 stelt het kabinet voor dat de grens van de 100%-vrijstelling wordt verhoogd naar 1.5 miljoen euro (nu afgerond 1.2 miljoen euro). Voor het meerdere wordt de vrijstelling verminderd naar 70% (nu: 83%).
  • Doorschuifregeling inkomstenbelasting
    Vanaf 1 januari 2025 wordt de dienstbetrekkingseis voor de doorschuiffaciliteit in de inkomstenbelasting afgeschaft. De dienstbetrekkingseis houdt in dat de faciliteit alleen kan worden toegepast als de bedrijfsopvolger (de ontvanger) gedurende 36 maanden in dienst is bij de onderneming. Bij schenkingen komt daarvoor in de plaats een leeftijdseis. De verkrijger van het ondernemingsvermogen dient minimaal 21 jaar te zijn. De eis van een minimale leeftijd is niet van toepassing bij de vererving van een onderneming.
  • Versoepelen bezits- en voortzettingseis BOR
    De bezitsseis houdt in dat de erflater de onderneming minimaal 1 jaar voorafgaand aan het overlijden moet hebben gedreven. Bij schenkingen geldt een beziteis van 5 jaar. Voor de verkrijger geldt een voortzettingseis, de onderneming dient 5 jaar te worden voortgezet. Met betrekking tot de bezits- en voortzettingseis bestaat het voornemen om de vijfjaarstermijn te verkorten.

Voorgenomen bedrijfsoverdracht? Kom in actie!

Bent u van plan om uw onderneming over te dragen aan bijvoorbeeld uw kind(eren) in de nabije toekomst? Dan kan het gebruikmaken van de BOR en de DSR u veel belastingvoordeel opleveren. Wilt u graag weten wat de mogelijkheden zijn voor u? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Over Newtone Fiscaal & Financieel advies

In de huidige tijd is verandering de enige constante. Toch wilt u dat uw fiscale en financiële zaken goed geregeld zijn, ook op de lange termijn. Voor uw totale financiële planning, maar ook voor specifieke zaken zoals bedrijfsstructurering, pensioen en  levensverzekeringen, hypotheken, btw-advies en advies omtrent loonheffingen alsmede estate planning. Het vraagt specialistische kennis om uit te vinden wat de meest geschikte oplossingen zijn voor uw onderneming én uzelf. We staan u graag bij met raad en daad.

Lees meer over onze dienst Fiscaal & Financieel advies.