Spring naar content

Wie heft loonbelasting van thuiswerkende grensarbeiders in coronaperiode

Buitenlandse werknemers kunnen als gevolg van het thuiswerken tijdens de crisis mogelijk meer belasting gaan betalen in hun woonland en minder belasting in het land waar ze werken. In sommige sectoren kunnen de werknemers geen werkzaamheden meer verrichten, maar krijgen ze wel loon doorbetaald. Welk land mag in dat geval belasting heffen over het loon?

Overeenkomsten met België en Duitsland

Nederland heeft met België en Duitsland overeenkomsten afgesloten over het heffen van belastingen over loon tijdens de Coronacrisis. Kort samengevat komt het erop neer dat deze landen hebben afgesproken dat de thuiswerkdagen van een werknemer onder voorwaarden mogen worden geacht werkdagen in het werkland te zijn indien het thuiswerken uitsluitend een gevolg is van de maatregelen die de autoriteiten tegen de uitbraak van het Coronavirus hebben getroffen.

In bepaalde situaties zal het toepassen van de fictie leiden tot een belastingvoordeel. Het is uiteindelijk aan de werknemer om desgewenst een beroep te doen op deze fictie – de fictie dient vervolgens wel consistent te worden toegepast in de Nederlandse, Belgische en/of Duitse aangiften inkomstenbelasting. Uiteraard kan de werkgever hier eventueel al in de salarisadministratie(s) op voorsorteren.

Loon tijdens inactiviteit

Daarnaast hebben Nederland, België en Duitsland aangegeven dat zij van mening zijn dat wanneer een werknemer inactief thuis zit met doorbetaling van het loon, het loon belast moet worden in het land waar de werkzaamheden zouden zijn uitgeoefend indien de werknemer wel werkzaamheden had verricht. Deze uitleg van de internationale allocatieregels is doorgaans correct, maar voor uitzonderlijke situaties zal toch het woonland belasting mogen heffen over salaris bij inactiviteit. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een werknemer op basis van afspraken die hierover met werkgever zijn gemaakt een beschikbaarheidsverplichting heeft, en de werknemer zich dus (mede) uit hoofde van deze afspraak beschikbaar houdt voor werk.

Looptijd overeenkomst loonheffing grensarbeiders

De overeenkomsten met België en Duitsland zijn met terugwerkende kracht per 11 maart 2020 ingegaan. Voor België gelden de gemaakte afspraken inmiddels tot 1 oktober 2021; dit kan maandelijks worden verlengd mits beide partijen hier schriftelijk mee akkoord gaan. De met Duitsland gemaakte afspraken worden maandelijks verlengd totdat de overeenkomst door Nederland en/of Duitsland wordt opgezegd.

Aangifte inkomstenbelasting

Wij hebben als kantoor ruime ervaring met deze situaties en kunnen tezamen met onze partnerkantoren in Duitsland en België jouw werknemers bijstaan bij het indienen van de aangiften in beide landen. Uiteraard kunnen wij beoordelen of en in hoeverre het voor jouw medewerkers gunstig is om gebruik te maken van de goedkeuring.

Ook interessant

Gerelateerde berichten Berichten

Blijf op de hoogte dankzij de inzichten van onze specialisten. Lees nieuws en blogs over ‘dienst’ die nieuwe invalshoeken bieden op actuele onderwerpen.