Spring naar content

BTW op internationale handel

BTW op internationale handel

Wie betaalt de btw bij internationale handel? Als u zakendoet met buitenlandse handelspartners is dat geen vreemde vraag. Zodra u zich op het wereldtoneel begeeft, krijgt u te maken met belastingregels uit andere landen. Dat vraagt nogal wat van u als ondernemer. Gelukkig weten de ervaren btw-specialisten van Newtone precies hoe het per land zit. Voor gedetailleerde lokale kennis kunnen we bovendien terugvallen op ons sterke internationale Newtone-netwerk met kantoren in 160 landen. Naast een helder advies zorgen we vanzelfsprekend ook voor een vlekkeloze uitvoering van de btw-afdracht en btw-registratie internationaal.

Waarom advies van Newtone bij internationale handel?

  • Dankzij ons wereldwijde Newtone-netwerk zijn we altijd op de hoogte van wetgeving rond internationale handel. 
  • Vanuit een multidisciplinaire aanpak bieden we u een fullservice dienstverlening.
  • Onze btw-specialisten geven u inzicht in de kansen rondom internationale btw-regelingen.
  • Internationale btw-aangifte en een correcte administratie: onze specialisten ontzorgen u.

BTW-advies bij export en import

Internationale handel vergroot uw markt en is bovenal een mooie en interessante stap voor ambitieuze ondernemers die hun horizon willen verbreden. Natuurlijk krijgt u bij export en import te maken met internationale wet- en regelgeving, onder andere rondom de btw. Onze btw-specialisten helpen u hier graag bij, om ervoor te zorgen dat u ook op dit onderdeel ‘in control’ blijft.

BTW op de import van producten

Als u goederen of diensten afneemt van leveranciers in het buitenland, zijn er specifieke regels rond belasting en btw van toepassing. Onze btw-specialisten begeleiden u graag bij deze ingewikkelde materie en zorgen voor een correcte btw-aangifte. Een goed advies voorkomt onaangename verrassingen!

BTW op import binnen de EU

Heeft u goederen in een ander EU-land gekocht en worden deze in Nederland afgeleverd, dan moet u de btw in Nederland betalen. Op de factuur wordt 0% btw berekend; er is namelijk sprake van een intracommunautaire verwerving. Onze belastingadviseurs vertellen u alles over deze en andere aandachtspunten rondom het importeren van goederen binnen de EU.

BTW op import buiten de EU

Importeert u goederen van buiten de Europese Unie? Daar komt veel bij kijken. Bij invoer moet u aangifte doen bij de Douane en (bij een aankoopwaarde vanaf € 150) invoerrechten betalen. Ook betaalt u btw over de waarde van de ingevoerde goederen. Deze btw kunt u terugkrijgen, maar pas na afloop van het kwartaal en nadat u de btw-aangifte hebt ingediend. Met een Vergunning Artikel 23 kunt u de btw verleggen, zodat u per saldo geen btw hoeft af te dragen. Onze belastingadviseurs vertellen u alles over deze en andere aandachtspunten rondom internationale handel en adviseren u graag over de mogelijkheden om de voorfinanciering van btw te optimaliseren.

Vergunning Artikel 23

Met een Vergunning Artikel 23 hoeft u bij de Douane geen btw te betalen, maar mag u deze opnemen in uw eigen btw-aangifte. In de aangifte geeft u het te betalen bedrag aan en neemt u dat ook meteen weer in aftrek. Per saldo hoeft u dus geen btw over te maken aan de Belastingdienst. Deze zogenaamde verleggingsregeling is interessant als u vaak goederen van buiten de EU importeert. Onze belastingadviseurs kunnen de vergunningsaanvraag bij de Belastingdienst verzorgen. Ook adviseren we u graag over andere faciliteiten die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel, zoals de AFCENT-regeling. Doe er uw voordeel mee!

ICP-aangifte

Als u zakendoet in andere EU-landen, dient u naast de btw-aangifte ook ICP-aangifte te doen. Bij deze opgave Intracommunautaire Prestaties vult u alle intracommunautaire leveringen en diensten in voor klanten die in andere EU-landen btw-aangifte moeten doen. Ook moet u de waarde van de geleverde goederen vermelden. De leveringen zijn namelijk voor uw onderneming onbelast: het 0%-btw-tarief is van toepassing. Onze belastingadviseurs vertellen u alles over deze en andere aandachtspunten rond internationale handel. We helpen u vanzelfsprekend graag bij het verzorgen van de ICP-aangifte.

BTW op de export van producten

Als u goederen levert aan klanten in het buitenland, krijgt u te maken met tal van specifieke regels rond belasting en btw. Binnen de EU zijn er gestandaardiseerde btw-regels, maar de toepassing van die regels verschilt toch nog van land tot land. Onze btw-specialisten begeleiden u graag bij deze ingewikkelde materie. Zodat u nooit met vervelende kwesties wordt geconfronteerd en waar mogelijk optimaal profiteert van speciale regelingen en vrijstellingen.

BTW op export binnen de EU

Voert u vanuit Nederland goederen uit naar bedrijven in een ander EU-land, dan spreken we van een intracommunautaire levering. De levering is in dit geval onbelast: het 0%-btw-tarief is van toepassing. Wel is het belangrijk dat op de factuur de juiste gegevens worden vermeld. En let op: in een aantal landen wordt de regeling in bepaalde gebieden niet toegepast. Verkoopt u producten aan een eindverbruiker in de EU, dan moet u doorgaans het btw-tarief van dat land doorbelasten, waarbij wel een drempelbedrag van toepassing is. Levert u vanuit een webshop aan eindverbruikers in een EU-land, dan is de One Stop Shop-regeling (OSS) van toepassing. Onze belastingadviseurs vertellen u alles over deze en andere aandachtspunten rond btw en export binnen de EU.

BTW op export buiten de EU

Als u goederen uitvoert naar een niet-EU-land bent u meestal vrijgesteld van het afdragen van btw in eigen land. U kunt dus het 0%-tarief in rekening brengen aan de koper. Uiteraard moet u wel kunnen aantonen dat de goederen zijn geëxporteerd, met bijvoorbeeld een vrachtbrief, douanedocument en betalingsbewijs. Houd wel rekening met douaneformaliteiten, die per land van bestemming en ook per soort goederen verschillend kunnen zijn. Onze specialisten zijn op de hoogte van actuele belastingwet- en regelgeving. Bovendien kunnen we waar nodig een beroep doen op de lokale kennis en expertise van onze Newtone kantoren wereldwijd.

BTW terugvragen bij internationale handel

Heeft u goederen of diensten gekocht in het buitenland, dan zijn er mogelijkheden om de btw terug te vragen. Onze btw-specialisten lichten graag toe hoe dat werkt.

BTW terugvragen uit een EU-land

Heeft u als ondernemer btw betaald in een ander EU-land, dan kunt u via de Nederlandse belastingdienst de btw terugvragen. De Belastingdienst stuurt het teruggaveverzoek vervolgens door naar de belastingdienst in het desbetreffende EU-land. BTW terugvragen kan ook als u in een ander EU-land btw hebt afgedragen over de invoer van goederen die afkomstig zijn uit een niet-EU-land. Houd wel rekening met drempelbedragen én het tijdig indienen van het teruggaveverzoek. Onze btw-specialisten helpen u graag bij het indienen ervan.

BTW terugvragen aan een land buiten de EU

Heeft u als ondernemer goederen of diensten gekocht in een niet-EU-land en daarbij btw betaald (of een vergelijkbare belasting), dan kunt u deze btw mogelijk terugvragen. De mogelijkheden zijn echter per land en vaak ook per soort goederen of dienst enorm verschillend. Of teruggave mogelijk is, dient u daarom na te gaan bij de belastingdienst in het desbetreffende land. Dat klinkt behoorlijk complex… en dat is het ook. Onze btw-specialisten helpen u dan ook graag. Waar nodig, doen we bovendien een beroep op de specialisten van onze internationale HLB-kantoren. We hebben kantoren in 160 landen en zijn dus altijd op de hoogte van lokale belastingwet- en regelgeving. Maak daar gebruik van!

BTW-identificatienummer

Als btw-plichtige ondernemer heeft u van de Belastingdienst een btw-identificatienummer (btw-id) gekregen. In communicatie met uw klanten en leveranciers dient u de btw-id te vermelden. Om te weten of een buitenlandse klant ondernemer is, is het belangrijk diens btw-id op te vragen (en te controleren). Beide btw-id’s moeten op de factuur worden vermeld om het 0%-tarief te kunnen berekenen. Blijkt dat de klant geen ondernemer is, dan krijgt u als ondernemer een naheffingstoeslag, om alsnog de btw te betalen over de goederen die u leverde en dat wilt u natuurlijk voorkomen. Het controleren van een btw-id kan via het VIES van de Europese Commissie.

Kunnen wij u helpen met advies rond btw en internationaal zakendoen?

Onze specialisten staan vandaag al voor u klaar.