Spring naar content

Verbeter je cashmanagement via de btw: 10 tips

Een goede cashpositie is voor jou als ondernemer van groot belang. Cash is immers king. Maar hoe kun je je cashpositie nu verbeteren? In deze blog geef ik je een aantal eenvoudige tips om met behulp van de btw geld te creëren én te voorkomen dat de btw je cashpositie juist aantast. Let’s find the cash!

Tip 1: Verstuur je facturen op tijd

Herken je de neiging om aan het eind van een periode – soms pas op de laatste dag – nog verkoopfacturen te versturen? Soms vlam je er zelfs misschien wel ineens alle facturen op de laatste dag van een maand of kwartaal uit (bijvoorbeeld om targets te halen). Dit is meestal erg ongunstig voor je cashmanagement, vooral als het over btw-belaste transacties gaat. Want je moet deze btw binnen dertig dagen in je aangifte opnemen en ook aan de belastingdienst afdragen. En het is maar de vraag of je klant je factuur binnen die dertig dagen al heeft betaald…

Stuur je facturen daarom uiterlijk op de 15e dag na de maand waarin je je prestatie hebt afgerond, uit. Plan het uitreiken van je verkoopfacturen en factureer bij voorkeur niet in de laatste week of op de laatste dag van een btw-aangifte periode, maar hevel deze facturen – als dat binnen de wettelijke voorschriften mogelijk is – over naar de eerste dag van een nieuw aangiftetijdvak. In geval van een kwartaalaangifte hoef je de btw dan pas negentig dagen later aan de belastingdienst af te dragen. Tegen die tijd heeft je klant de factuur meestal wel betaald en heb jij de btw al lang ontvangen (= cash).

Tip 2: Claim direct alle btw op inkopen en investeringen

Eis van je toeleveranciers correcte inkoopfacturen en verzamel en administreer deze direct zorgvuldig na ontvangst. Claim direct alle btw op de inkopen en investeringen op de aangifte terug in de maand of het kwartaal waarin de facturen zijn gedateerd (= cash).

Tip 3: Is er sprake van een fiscale eenheid?

Analyseer bij een groep vennootschappen/bedrijven of deze zodanig verweven zijn dat zij een fiscale eenheid voor de btw vormen. In dat geval hoef je geen btw te factureren op prestaties binnen de groep. Voor een fiscale eenheid kun je – na verzoek aan de belastingdienst – één btw-aangifte indienen waarin je de te betalen en terug te ontvangen btw van de verschillende vennootschappen/bedrijven kunt verrekenen. Dit zorgt er meestal voor dat je als groep minder btw hoeft te betalen (= meer cash).

Tip 4: Koop producten of goederen over de grens

Overweeg bij gelijkwaardige producten en leveringsvoorwaarden goederen en diensten bij een (EU-) ondernemer in het buitenland (zonder filiaal in Nederland) aan te kopen. Deze buitenlandse ondernemers brengen je in principe geen btw in rekening, zodat je deze niet hoeft voor te financieren. De Nederlandse btw die je voor deze diensten moet betalen, wordt in veel gevallen naar je verlegd. Voor een aankoop van goederen uit een andere EU lidstaat betaal je geen btw, maar je geeft deze btw aan in je eigen btw-aangifte en trekt eenzelfde bedrag aan btw weer af. Dit bespaart je een btw-betaling aan die toeleverancier. Dit in tegenstelling tot een aankoop bij een Nederlandse ondernemer (= nog meer cash).

Tip 5: Pas de verleggingsregeling bij invoer toe

Importeer je regelmatig goederen uit een land van buiten de EU? Vraag de Belastingdienst dan om een vergunning om de verleggingsregeling bij invoer toe te mogen passen. De verschuldigde invoer-btw hoef je dan niet op het moment van de feitelijke invoer van de goederen aan de Nederlandse douane of aan een douane-agent te betalen, maar kun je uitstellen tot je periodieke btw-aangifte. In die aangifte geef je de invoer btw aan en trek je deze als voorbelasting ‘onder de streep ’weer af. Per saldo een nul-operatie. Voor de invoer van goederen hoef je dan geen btw voor te schieten (= meer cash).

Tip 6: Verreken de btw op nog niet betaalde debiteuren

Verreken tijdig in je periodieke aangifte de btw op nog niet betaalde debiteuren die je eerder op aangifte had afgedragen (= cash). Met tijdig bedoel ik na verloop van een jaar na de datum van de opeisbaarheid (dertig dagen na de factuurdatum, tenzij anders bepaald).

Tip 7: Vraag je energieleverancier om facturen met btw

Energie wordt steeds duurder. De meeste energieleveranciers berekenen voorschotten met eens per jaar een eindafrekening. Betaal je voorschotten aan je energieleverancier? Vraag dan om facturen met btw, zodat je de in de voorschotten begrepen en betaalde btw direct (en dus niet pas op basis van de jaarlijkse eindafrekening) in je periodieke btw-aangiften als voorbelasting kunt aftrekken (= cash).

Tip 8: Let op een gunstig aangifte tijdvak

Krijg je meestal btw terug, bijvoorbeeld omdat je grotendeels goederen of diensten levert aan buitenlandse afnemers of vanwege export-leveringen? Vraag de Belastingdienst dan om maandaangiften btw. Je ontvangt de btw teruggaven dan aanzienlijk sneller (= cash).

Draag je meestal btw af? Zorg er voor dat je dan per kwartaal btw-aangiften kunt blijven doen. Je draagt de btw dan veel later af aan de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je kwartaalaangiften niet te laat indient of betaalt. De inspecteur kan je aangiftetermijn anders omzetten naar maand.

Tip 9: Claim aanvullende aftrek van btw

Verricht je zowel btw-belaste als vrijgestelde prestaties en merk je dat je steeds meer btw-belaste omzet draait? Vergeet dan niet in de laatste aangiftetijdvak van het jaar aanvullende aftrek van btw (op basis van btw-herziening) te claimen (= cash).

Tip 10: Kijk of de KOR gunstig voor je is

Is je omzet minder dan € 20.000 per jaar? Dan kan het aanvragen van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) gunstig uitpakken. Je betaalt dan geen btw meer over je omzet (= cash). Er zijn (naast de drempel van € 20.000) wel enkele specifieke aandachtspunten:

  • Je huurt geen bedrijfspand belast met btw.
  • Je klanten zijn vooral particulieren.
  • Je hebt weinig kosten waarop btw drukt.
  • Je hebt in het naaste verleden geen grote investeringen gedaan.
  • Je gaat ook in de toekomst niet investeren.
  • Je zit drie jaar aan je keuze voor de KOR vast.
  • De KOR is een btw-vrijstelling; je kunt geen btw op kosten en investeringen aftrekken.

Overweeg – samen met je adviseur – of het aanvragen van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) gunstig voor je is.

Laat je geld niet lopen

Laat cash niet nodeloos via de btw wegvloeien uit je onderneming. Met de tips in deze blog verbeter je jouw cashmanagement op een simpele manier. Loop eens na welke van deze tips toepasbaar zijn in jouw bedrijf en creëer geld via de btw!

Benieuwd naar meer tips? Of heb je vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met me op via de knop hieronder, ik help je graag verder!

{{cta(‘9b546c0e-2ba8-43ba-9526-edfa005ba5b8′,’justifycenter’)}}

Ook interessant

Gerelateerde berichten Berichten

Blijf op de hoogte dankzij de inzichten van onze specialisten. Lees nieuws en blogs over ‘dienst’ die nieuwe invalshoeken bieden op actuele onderwerpen.