Spring naar content

Voordeel van concernmaatschappij valt onder crisisheffing

Voordeel van concernmaatschappij valt onder crisisheffing

Werkgevers moesten in de jaren 2013 en 2014 onder voorwaarden de zogeheten pseudo-eindheffing hoge lonen toepassen. De Hoge Raad oordeelt dat dit ook moest als niet de werkgever, maar een concernmaatschappij het voordeel toekende.

In het kader van een voorgenomen beursgang kent een naar buitenlands recht opgerichte vennootschap, een LLC, in 2012 tegen een symbolisch bedrag aandelen toe aan het management van een bv. Twee participatiemaatschappijen hebben de LLC opgericht. De bv houdt ten aanzien van de aandelentoekenning loonbelasting in en draagt deze heffing ook af. Toch krijgt de bv een naheffingsaanslag opgelegd. De inspecteur meent namelijk dat de bv ten onrechte de pseudo-eindheffing hoog loon, ook bekend als de crisisheffing, achterwege heeft gelaten. De crisisheffing heeft bestaan in de jaren 2013 en 2014. De bv gaat in bezwaar en beroep tegen de naheffingsaanslag. Zij stelt voor de aandelentoekenning geen inhoudingsplichtige te zijn omdat sprake is van loon van derden. Maar Hof Arnhem-Leeuwarden laat de naheffingsaanslag in stand, waarop de bv besluit in cassatie te gaan.

De Hoge Raad volgt echter het hof. Als een werknemer een voordeel van een derde geniet, is over dat voordeel alleen loonbelasting verschuldigd als het wordt verstrekt in opdracht en voor rekening van de werkgever. Daarmee is op één lijn te stellen een situatie waarin binnen een concern een andere concernmaatschappij dan de werkgever het voordeel verstrekt. Zelfs als die andere concernmaatschappij het voordeel niet doorbelast aan de werkgever. Wel moet de verstrekking van het voordeel plaatsvinden met medeweten van de werkgever. In deze casus is daarvan sprake. De LLC vormt een concernmaatschappij omdat haar oprichters al haar aandelen houden en ook tezamen een belang van 72,6% hebben in de bv. Dat de bv geen dochtermaatschappij van de LLC is en beide lichamen evenmin een economische eenheid vormen, maakt dat niet anders. Daarom is de bv vanwege de aandelentoekenning ook de pseudo-eindheffing hoog loon verschuldigd.

 

Bron: Hoge Raad 14-01-2022 (ECLI:NL:HR:2022:15)