Spring naar content

“Het voorkomt dat je bedrijfsblind wordt en houdt je scherp”

Vostermans Companies viert in 2022 zijn zeventigjarig bestaan. Gestart in een schuur achter het woonhuis van Toon Vostermans in Venlo-Blerick groeide het bedrijf uit tot een multinational die wereldwijd ventilatoren levert.

Vostermans Companies viert in 2022 zijn zeventigjarig bestaan. Gestart in een schuur achter het woonhuis van Toon Vostermans in Venlo-Blerick groeide het bedrijf uit tot een multinational die wereldwijd ventilatoren levert. Het hoofdkantoor bevindt zich nog steeds in Blerick, maar wel op een andere locatie. Hier is in het jubileumjaar een nieuwe ventilatorenfabriek in gebruik genomen en bevindt zich ook een eigen zand- en hogedrukgieterij.

Daarnaast beschikt Vostermans over productielocaties in de Verenigde Staten, Maleisië en China. Het Blerickse bedrijf, inmiddels onder leiding van Toons zoon Henk ontwikkelt en produceert ventilatoren en onderdelen van ventilatoren voor professionele toepassingen, vooral in de agrarische markt.

Het bedrijf telt wereldwijd zo’n 450 medewerkers, maar is nog steeds een familiebedrijf met korte lijnen en een cultuur waarbinnen openheid en vertrouwen sleutelbegrippen zijn.

Pierre Gubbels is al tientallen jaren de financiële man bij Vostermans. Als accountant heeft hij de groei en ontwikkeling van de onderneming van dichtbij meegemaakt en de financiële afdeling vormgeven.

“We zaten bij een van de zogenoemde big four-kantoren, maar merkten op een gegeven moment dat de klik weg was. Vakkennis is een ding, maar er dient ook interesse te zijn. Interesse in wie je bent en wat je doet. Accountancy moet meer zijn dan het afvinken van lijstjes. We zochten een alternatief: persoonlijk en met voldoende expertise voor onze onderneming. In feite wilden we het gevoel terug dat verloren was gegaan. Dat gevoel hebben we bij Newtone teruggevonden. Zij controleren onze jaarrekening en dienen onze opgaves in voor de winstbelasting.

Wij produceren van oudsher zelf onze maandcijfers en maken onze eigen maandrapportages. Zo kunnen we als bedrijf de gang van zaken constant monitoren en waar nodig bijsturen. De jaarrekening is in feite een optelsom van twaalf maandrapportages. Als die rapportages in orde zijn, dan kloppen de cijfers voor de jaarrekening ook. Dat ons systeem goed functioneert, blijkt uit het feit dat de controlerend accountant de cijfers tot nog toe nimmer hoefde te corrigeren. Het is echter fijn dat iemand kritisch meekijkt en bevestigt dat je voldoet aan de wettelijke verplichtingen. Ik ervaar het ook als prettig dat een vakgenoot meedenkt en je indien nodig wijst op bepaalde posten of op aanwezige risico’s. Het voorkomt dat je bedrijfsblind wordt en houdt je scherp.

Ons financiële systeem zit goed in elkaar, daar steek ik mijn hand voor in ’t vuur, maar toch moet je kritisch blijven. Denk aan zaken als de interne informatievoorziening, cyber-security of het in de lucht houden van je ICT-systeem. Als de wereld niet zou veranderen, zouden we geen accountant nodig hebben. Maar de wereld verandert heel snel. Juist om dat bij te houden en de kansen en risico’s daarbij te onderkennen is externe hulp, waaronder een accountant, nodig.

We hebben geen spijt dat we zijn overgestapt. Het was een goede keuze ondanks dat we zien dat ook Newtone, gedwongen door regelgeving, steeds meer tijd kwijt is aan formele werkzaamheden die voor ons niet zo nodig zouden hoeven.
Pierre Vostermans CFO

Services

Bij Newtone bieden we alle diensten onder één dak aan.